petek, 8. avgust 2008

Praga tretjič in zadnjič...

Evo, spet sem nazaj v Novem mestu, kjer se po pričakovanjih itak ni kaj dosti spremenilo - kvečjemu na slabše (dobili smo nov SiOL ciganski kiosk, ceste so še bolj razrite kot 10 dni nazaj.. Ah ja, kdo ne bi mel rad tega mesta?). Danes sem temu primerne volje, zadevo je pa še začinila toča...

Trenutno še urejam 10 dni vtisov in spominov, tako da bom najverjetneje kaj spustil oz pozabil, samo nima veze. Skratka, to je izkušnja, ki jo ne pozabiš... Ne bi rad klobasal, tko da bom samo na kratko - Praga je neverjetno mesto, ki ima precej pozitiven filing in dosti hitrejši utrip kot Ljubljana. Mesto živi podnevi in ponoči, vsak dan v tednu.. Če nimaš ideje kam it, greš v mesto in nekaj najdeš.. Spoznaš folk iz celega sveta, večinoma so to osebki, ki so nekako pristali tam in tudi ostali.. Prvi dan nisem vedel točno zakaj, potem se je pa razjasnilo.. Ni sporov med narodnostmi (Čehi so ubistvu precej redki, ker jih itak zasenčijo turisti...), tako da se tam lahko domače počuti čisto vsak.. 

Potrdil sem par stereotipov, par jih pa ovrgel -> Čehinje niso lušne, pivo je nenormalno dobro in teče kot voda (pa tudi poceni, povprečno okoli 20-25 kč, kar je nekje en evro), Čehi so mahnjeni na fuzbal (sploh ročni), med drugim tudi ne znajo angleško  (tudi srednja šola in faks ne...), pa imajo okoli 700 vpisanih na Karlovo univerzo na smer angleščina!
Sam življenjski standard je precej nizek, prav tako so nizke plače.. Večina prebivalstva se napaja na račun turistov, če ne primarno, pa vsaj sekundarno (družinske Večerke, non stop štacune, branjevke, karikature, spominki, sladice, 2nd hand shopi, antik zadeve...), pri njih dejansko obstaja McWalk (na Vaclavskih namestih ti v 100m ponudijo 3 McDonaldse!), cene se spreminjajo glede na jezik in čas v dnevu/noči, kolesarjev praktično ni (videl sem 4) in pa med rajo vlada obsesija nad majhnimi psi.. Med drugim je njihova kuhinja precej dolgočasna, več ali manj so to samo klobase in golaži in pa zelje ter knedliky...  Pusto skratka.  

Za mlade je pa to ena fajn lokacija, saj se vsak dan povsod nekaj dogaja, klubi pa so večinoma odprti do 5h ali 6h zjutraj, samo bivanje tam pa niti ni tko drago (hostlov je ogromno in so poceni).. Kul so tudi parki, kjer imajo urejene "pajzle" s pivom in klobasami... Plačaš varščino za kozarce in greš v park v miru spit pivo...

Kar se fotk tiče, sem se malo za**, ker mi je zmanjkalo časa za redno updejtanje fotk, sem pa to naredil danes, tako da je spodaj še par fotk.. Čez vikend mam pa v planu še serijo, nekakšen "fast forward" čez ta dober teden Prage, s "tabulšimi" fotkami.. Tole spodaj je samo za vzorc:)

Ko pa že to pišem, se morm pa zahvalit Nataliji, ki je bla precej časa z nami in nam pokazala "ta pravo" Prago.. Hvala ti!

























3 komentarji:

Anonimni pravi ...

zelo lepe slike..in ne dvomim v to da je bilo potovanje nepozabno..lp

Anonimni pravi ...

jebemtiš, si me čist navdušu! ;) predvsem se dobr sliš o peru xD
ql fotke!
Lp, j.

Anonimni pravi ...

Vidim, da je Praga prevzela tudi tebe. Res, to je zlato mesto, nedvomno ena najlepših evropskih prestolnic, za razliko od konkurence pa tudi zelo prijazna študentskemu žepu.
Kar se kritike tiče, se načeloma kar strinjam. Glede standarda in znanja tujih jezikov pa menim sledeče: Vse je samo nekakšen odsev komnunizma in bivšega vzhodnega bloka. Ko boš izkusil še Bratislavo in Budimpešto (če ju, seveda, še nisi), boš ugotovil, da jo je Praga (ali pa kar Češka nasplošno) odnesla še najbolje in da je standard tu še najbolj primerljiv slovenskemu. Kar se tiče znanja tujih jezikov - tudi to je posledica prej naštetih vzrokov, 700 študentov angleščine na Karlovi univerzi pa je povsem povprečno število, saj moraš računati, da ima Praga okoli 4x več prebivalcev kot Ljubljana.
Za hrano ne bi rekel, da je dolgočasna. To je pač tipični srednjeevropski cuisine. Golaž in cmoki, ki so dosti bolj kruhovi kot pa naši:) Vsekakor pa je cena tista, ki zmaga v vsakem primeru, saj za razliko od ostalih evropskih prestolnic tu ne velja, da je Mcdonalds najcenejši "topli obrok". Poleg tega je mesto polno Tajskih, Kitajskih in ostal-skih restavracij, tako da je poskrbljeno za različne okuse.
Fotke so lepe, Karlov most pa je za ta čas nenormalno prazen (razen, če ste se slikali ob zelo zgodnjih jutranjih urah;)
Vaclavske namesti lahko pa kar sloveniš v Vaclavov trg :)
Veliko popotniških užitkov še v nadalnje.
JHC